Marnix Willem Friso van Beurden † (1959-2013)

Vaar wel

Marnix Willem Friso van Beurden

Marnix van Beurden

1959 2013

Aan het eind van iedere vaart,
Aan het eind van ieder bestaan,
Is er meestal maar één vraag onbeantwoord gebleven:
Wat was de reden van deze tocht,
Wat was de reden van mijn bestaan?

Ik heb gehoord, ik heb gezien,
Ik heb gevoeld en ik heb stiekem ook gezwegen,
Ik heb gejankt, en ik heb gelachen,
Ik heb geruzied en bemind,
Ik heb gewerkt en ik heb mij vrij gevochten...

Marnix Willem Friso van Beurden

* 28 Juni 1959 † 10 oktober 2013

Felix & Marissa, Iselde, Elwin, Olmar
Wendela, Vidal, Tyas, Ylfa
Beatrijs & Dave
Radboud & Ellis
Thera & Olaf, Zaryno, Max
Albert-Joost †

Angelina, kinderen

Op woensdag 16 oktober is er tussen 19:30 - 20:00 uur
gelegenheid tot afscheid nemen van Marnix in de Vredekerk,
Generaal winkelmanstraat 101 in Soesterberg.

De herinneringsbijeenkomst wordt gehouden op donderdag
17 oktober om 13:30 uur in de voornoemde kerk.

Rond 14:45 uur zal de begrafenis plaatsvinden op het
kerkhof achter de Carolus Borromeus kerk, Rademakersstraat
159 in Soesterberg.

Aansluitend bent u welkom voor de afscheidsreceptie in de
Oriental Swan, Rademakerstraat 2 in Soesterberg.

Welkom’s woord

Door Wendela van Beurden

Lieve Familie vrienden, vriendinnen, collega’s, buren & kennissen.
Wij heten jullie héél erg welkom vandaag bij de herinnerings –
Bijeenkomst van onze broer Marnix Willem Friso van Beurden.
Beter bekend als Marnix.
Wij willen hier stilstaan en vertellen in woord, beeld & geluid
Wie Marnix als unieke persoonlijkheid was en wat hij voor ons betekende.
Neem dat na afloop mee in jullie hart vermengd met jullie eigen herinneringen aan hem.

Marnix zoals ik hem ken

Door Felix van Beurden

Lieve familie, vrienden, collega’s, kennissen, en belangstellenden

Niet iedereen kent me in deze kring, maar mijn naam is Felix van Beurden en ben de oudere en oudste broer uit het gezin. Een gezin dat op enig moment bestond uit mijzelf, Wendela, Marnix, Beatrijs, Radboud, Thera en Albert-Joost. Voor wie goed is in jongens en meisjesnamen en heel goed heeft opgelet heeft opgemerkt dat het rijtje bestond uit jongen, meisje, jongen, meisje, jongen, meisje, jongen. Marnix had net als ik dus al bijzondere ouders om dat voor elkaar te krijgen.

Aangezien ik de oudste ben, heb ik dus het voorrecht de oudste herinneringen te hebben. Ik heb bijvoorbeeld het vermoeden waarom Marnix zo’n hekel had aan ziekenhuizen. Ik denk dat ik ongeveer zeven jaar was en Marnix dan dus waarschijnlijk net vijf jaar. We kwamen we terug uit het zwembad. Ik en Wendela op de fietsjes en Marnix achterop bij vader. Met het dorp in zicht gingen wij kinderen wedstrijdje doen wie het eerst bij restaurant het Zwaantje was. Mijn vader was bezorgd dat we de drukke weg ook zouden oversteken en probeerde ons bij te houden. Helaas waren er in die tijd nog niet van die mooie kinderzitjes. Marnix kreeg zijn voet tussen de spaken en had een dusdanig grote wond dat hij daarvoor naar het ziekenhuis moest. Dagelijks gingen wij naar het Zeister ziekenhuis en dagelijks als we weggingen krijste Marnix de hele zaal bij elkaar want hij wilde niet zonder zijn moeder in het ziekenhuis achterblijven. Het waren voor hem een aantal traumatische dagen. Gelukkig kwam het allemaal weer goed maar daar komt dus zijn hekel aan ziekenhuizen vandaan.

Een andere herinnering van mij is de brommerperiode. Marnix sleutelde net als ik aan zijn brommer. Maar ik verving met mijn simpele Mobylette hoogstens een tandwiel of monteerde een verstelbare sproeier voor een iets hogere topsnelheid. Marnix had echter meerdere brommers, allemaal met versnellingen. Hij maakte ritjes naar Schalkwijk voor onderdelen en hij demonteerde en monteerde carburateurs, cilinders en hele motorblokken. Marnix was voor brommer rijdend Soesterberg gekend als de specialist voor advies en onderdelen, dus als je weer eens een onbekend gezicht aan de deur zag was ‘t: "Marnix, bezoek voor jou".
Marnix was daarbij ook een ‘diplomaat’ met een zeer directe maar stijl. Toen agenten hem een bekeuring wilden geven omdat hij met de brommer rijdend over de stoep kranten bezorgde was zijn reactie: "Bekeuring? Oh ja ? Nou dan kunnen jullie je dagelijkse gratis ‘Telegraaf’ wel vergeten."
De bekeuring heeft hij nooit dus nooit gehad.

Marnix was ook wel een beetje een schavuit. Toen ik 20 jaar was had ik een vriendinnetje. In die tijd waren er nog geen mobieltjes. Met het grote gezin zat mijn kamer in de garage. De telefoon was daar niet te horen. Een belletje van mijn vriendin (nu mijn vrouw) kwam dus met enige regelmaat bij Marnix terecht. En ik zat dan op mijn kamer als hij opnam: “Felix? Nee hoor die is er niet”. Het heeft ongeveer 10 jaar geduurd tot ons trouwen, toen Marnix anekdotes uit het verleden ophaalde, voordat mijn vrouw en ik begrepen waarom ik zo slecht bereikbaar was.

Dat was Marnix zoals ik hem ken.
Niet kwaad maar wel een beetje een boefje.

Vroege Jeugd

Watch on YouTube

Mijn bijzondere en aparte broer

Door Wendela van Beurden

Marnix werd met de helm op geboren, dus was al meteen heel speciaal en dat wist en besefte hij ook heel erg goed.
Hij was niet zo sterk in het begin en had dus extra zorg nodig, daardoor ontwikkelde hij een zeer hechte band met mama.
Hij mocht daardoor mee op een prachtige bootreis met zijn vader die eerste stuurman was, en samen met mam kreeg hij alle aandacht, de reis ging overal naar toe, naar Griekenland en andere landen, zo stond hij al vroeg op de mooiste plekken ter wereld.

Toen hij opgroeide kregen wij ook een hele hechte band met elkaar. Wat mij in hem aantrok was dat hij net zo gek en apart kon doen als ik, en ook geloofde dat er meer was dan men kon zien omdat hij steeds zaken al voorvoelde voordat ze gebeurden. Maar ook mij voelde hij telepathisch aan.
Toen ik net uitelkaar was, en ik als alleenstaande moeder met drie hele kleine kinderen alle boodschappen per fiets moest doen, gebeurde er iets wonderlijks...
Ik was bij een vriendin die vrij mediamiek was en die vertelde mij: “eigenlijk heb je gewoon een auto nodig, dan ben je niet meer zo uitgeput van al dat gesjouw.
Toen werd ze opeens heel stil en zei daarna: “als je thuis komt moet je je antwoordapparaat afluisteren want er staat een bericht voor je op. Voor vrijdag heb jij een auto.
Thuisgekomen beluisterde ik de enige boodschap die erop stond, die was van Marnix: “Wendela, ik heb een hele goedkope goede auto voor je van een vriend, die kun je op donderdag komen ophalen
Dat was Marnix ten voeten uit, als je echt wat nodig had, dan belde hij je al op, en stond hij al in de winkel met dat product zonder dat ik aan hem verteld had dat ik dat nodig had.

Als hij het moeilijk had omdat hij weer aanvoelde hoe de dingen die hem overkwamen in elkaar zatten, maar dat aan niemand kwijt kon omdat mensen dat eng of raar vonden, dan belde hij mij op, want hij wist dat ik niets raar vond omdat ik net als hem was daarin.

Zo heb ik hem door heel wat moeilijke stukken heen geloosd, want hij kon soms erg pessimistisch zijn van hoe de mensheid met elkaar omging, daar kon hij soms diep in wegzakken... Maar dan tilde ik hem daar weer bovenuit, en ging hij weer verder op zijn pad, waarin hij vooral veel vrijheid en ruimte nodig had voor zichzelf.
Aan de andere kant was niets te gek voor hem, hij belde mij op de meest aparte tijden, en dan riep hij enthousiast: “kom op, het wordt mooi weer! we gaan naar de boot!”.
Het avontuur wat mij het meeste bijstond, was toen hij mij weer eens uitnodigde, nadat ik de nacht er voor droomde dat ik alle kostbare bezittingen van ons moest redden en op een hoger gedeelte moest neerzetten, en ik voor het eerst niet zeker wist of ik deze keer wel met hem mee wilde.
Tijdens deze tocht, doordat het gasfornuis niet goed werkte en er dus een goedkoop los brandertje gebruikt moest worden, gaf die helaas een enorme steekvlam waar door er bijna brand uitbrak aan boord, en Marnix dacht dat te kunnen redden door er water over heen te gooien, wat dus niet werkte.
Ondertussen raakten wij met de boot een scherp voorwerp op de bodem, waardoor er binnen in de boot heel geleidelijk een spuitende fontein verscheen, en mijn droom dus nu in realiteit uitgevoerd moest worden: "alle kostbare spullen aan dek!"
Nadat twee avonturiers naar de bodem doken en het gat met een doek vol motorvet dicht stopten, met als extra bescherming een groot dekzeil vast gebonden om de boot heen met touwen, vaarden we heel snel door alle sluizen naar de rederij.
Daar werd de boot opgetakeld, en moesten wij een paar nachten via een hele hoge wankele ladder de boot op en af om te koken en te slapen. maar wat hadden we een lol hier om, en we maakte meteen heel veel vrienden bij die rederij.
Natuurlijk repareerde hij zelf de boot, en dat leverde hem weer een grote besparing op bij de verzekering, waardoor hij extra geld had om vele male betere elektriciteit aan te laten leggen in de boot. een echte win win situatie!

Toen ik hoorde dat mijn broer ongeneselijke longkanker had, werd ik verscheurd door verdriet omdat hij ook zo’n levensgenieter was, en ik besefte dat ik hem kwijt ging raken, mijn heerlijke gekke broertje.
Na de tweede chemo ging het opeens helemaal mis en kwamen al zijn angsten en boosheid er op een verwoestende manier naar iedereen uit.
Zelfs naar mij toe, zijn lievelingszusje die altijd voor hem klaar had gestaan, waren de acties zeer heftig.
Als genezer wist ik dat dit door de chemo was ontstaan, maar in mijn hart had ik het er vreselijk moeilijk mee. Het voelde alsof ik hem nu al kwijt raakte, en hij had niet eens door wat er eigenlijk gebeurde met hem.
Het Duitse spreekwoord: “was sich liebt, neckt sich” was wel heel erg van toepassing.
Maar op zijn verjaardag besloot ik de haat met liefde te omsingelen, en vielen we elkaar in tranen in de armen.
Daarna was alles weer goed, stonden we weer heel dicht bij elkaar en hebben we de laatste maanden lief en leed samen gedeeld, tot op het einde toe.
Razendsnel werd je zieker en zieker, kon je nauwelijks nog spreken en gleed je weg in een heel diep coma waarin je niet meer bereikbaar was voor ons en de artsen.

Uiteindelijk na vele familie gesprekken hebben we met zijn allen moeten besluiten dat de grootste daad van liefde voor jou was,
dat we je nu vrij zouden maken van alle slangen,
en dat we je los moesten laten naar een beter leven daar boven,
waar je lichamelijk alles weer kunt, en bevrijdt bent van een uitzicht loos lijden.
Ik hou oneindig veel van je Marnix, en weet dat we elkaar weer zullen zien.

Je zus, Wendela.

Latere Jeugd

Watch on YouTube

Marnix en zijn Defensiebestaan

Door Arie van Veldhuizen

Het is al weer bijna 3 jaar geleden
dat ik Marnix toesprak over zijn Defensieverleden.

Wij vierden toen zijn 25-jarig Defensiebestaan,
waarvan de langste tijd niet ver hier vandaan.

Begonnen op de Leusderheide, op de Cadi-wagen,
waar menig soldaat naar hem uitkeek en om warme koffie ging vragen.

De Cadi-wagen verdween en Marnix begon in het magazijn van de MPV,
bezorgde keuken- en kantinegoederen en was daarmee best tevree.

Reorganisatie maakte hem later tot een medewerker facilitair,
voor Marnix even wennen, maar hij deed het met z'n eigen flair.

Nieuwe bazen, nieuwe wetten, Marnix waaide met vele winden mee,
maar de laatste jaren op de Dumo vielen hem echt niet mee.

In deze jaren trof ik hem weer en beloofde ik hem dat het tij zou keren,
of hij daar vertrouwen in had zou de tijd moeten leren.

Hij keek uit naar zijn plaatsing op CNA,
een nieuwe toekomst kon hij achterna.

Hij had z'n eigen plekje in het team met z'n eigen taken,
genoeg om z'n werkdagen met voldoening vol te maken.

Totdat hij bij mij aan tafel zat en mij vertelde "Arie, ik kan niet meer".
ik zag het in z'n ogen en hoorde zijn stem, dit was anders dan elke vorige keer.

Hij vond het zo erg dat hij niet meer kon wat hij zo graag wilde doen,
met mijn hand op zijn schouder zei ik "geeft niets, we gaan er wat aan doen".

Kort daarna volgde de diagnose, Lambert-Eaton we hadden er nog nooit van gehoord.
in beginsel riep hij “Het is over mijn laatste tijd is aangeboord”.

Gaandeweg kreeg hij wat meer vertrouwen, we zaten beiden aan de chemo en spraken veel,
deelden onze ervaringen, maar in niets was er een overeenkomst, integendeel.

Hij werd snel kaal en vermagerde, kon niet meer werken, maar het leek te slagen,
de behandelingen leken aan te slaan en hij dacht weer in jaren in plaats van dagen.

Groot was de verbijstering toen ik hoorde dat hij weer was opgenomen,
het zou heel slecht gaan dus ben ik met Ron naar hem toegekomen.

Daar lag hij dan; aan slangen en apparaten aangesloten,
geen stem, geen beweging, zijn ogen waren gesloten

Ik fluisterde "hou vol, hou je taai en vele groeten van je collega's van CNA",
dat dit misschien het laatste was dat ik tegen hem zou zeggen, daar dacht ik nog niet over na.

Waar leven is hoop en waar hoop is, is leven.
ik wilde er beslist in geloven, maar het bleek voor maar heel even.

Je tijd is voorbij, je strijd is gestreden,
het einde van jouw aardse bestaan is op 10 oktober ingetreden.

Heb ik in de loop der tijd van vele collega's afscheid genomen,
meestal nooit zo definitief, want ik nodigde hen altijd uit om nog eens langs te komen.

Ik kan het jou niet meer zeggen, je zult nooit meer met je Volvo de poort binnengaan,
nooit meer zul je voor een bakkie warme chocomel bij ons binnen staan.

We kunnen ons alleen nog maar herinneren hoe het ooit is geweest,
maar zonder herinnering zou er geen sprake van bestaan zijn geweest.

Ik wens je een goede reis lans de velden van het eeuwig bestaan,
en hoop dat je rust zult vinden waar je ook mag gaan.

Huis ter Heide, 17 oktober 2013

Hobbies & Genieten

Watch on YouTube

Aan het einde van iedere vaart..

Door Dave van Wijk

Aan het einde van iedere vaart...
Aan het einde van ieder bestaan...
Is er meestal maar één vraag onbeantwoord gebleven:
- Wat was de reden van deze tocht,
- Wat was de reden van mijn bestaan?..

Ik heb gehoord, ik heb gezien,
Ik heb gevoeld en ik heb stiekem ook gezwegen,
Ik heb gejankt, en ik heb gelachen..
Ik heb geruzied en bemind,
Ik heb gewerkt en ik heb mij vrij gevochten...

Geen spreekwoordelijke tegenstander ving bot bij mij.

Ik ben bang geweest, maar ook blij en vooral.. gelukkig!
Dankbaar voor alle facetten die het leven mij geboden heeft,
wil ik je vragen om blij voor mij te zijn..,
blij dat meer leed mij bespaard is gebleven en dat ik vrij heb mogen genieten!

Gelukkig heb ik wel lieve collega ́s, vrienden en familieleden gekend,
die van mij gehouden hebben gewoon om wie ik was, ben en zal blijven in hun gedachten..

Het “spel des levens” heeft mij eerder naar het volgende niveau laten gaan, dan ik wenste.
Daar kan ik nu (helaas) weinig meer aan doen..

Wat ik mij wel afvraag momenteel, zoals een ieder in mijn situatie:
“Heeft mijn leven zin gehad.., heb ik wat bijgedragen?”
- Je kent mij als een man van weinig woorden, anders, gek, vreemd, tegendraads en misschien zelfs raar..
- Maar zijn we dat niet (stiekem) allemaal ?..

Altijd maakte ik tijd voor een praatje met je,
soms nam ik daar minder tijd en tact voor dan dat ik nu (achteraf) zou willen.
- Wanneer ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik anders gehandeld..
- Maar dat is altijd.., achteraf...

Op mijn vragen weet ik, terwijl mijn laatste gedachte wegzweeft,
het antwoord

IK heb geleefd !

Anders dan in het leven.., gewoon zoals ik ben, was en zal zijn..
Wil ik je laten weten dat ik blij en dankbaar ben dat JIJ vandaag aan mijn zijde wilde zijn.

Mijn letters en gedachten kwamen vaak niet overeen..
- OOK ik was niet perfect!.. Nou en?..
- IK wens dat JIJ mijn intentie WEL hebt ontvangen..

Wat ik altijd heb geloofd en graag met je wil delen:
- “Laat hen vrij zijn”.., vrij om te geloven en geloof te hebben in wat zij denken dat HUN waarheid is...

Lieve Vriendin, Vriend, Familie-lid, Collega, Relatie en Gespreks-Partner,
Helaas moet ik jouw laten gaan..
- IK heb, momenteel, geen andere keus meer.. (Sorry..)

Ik vaar nog 1 maal uit..
en ik wens jullie een behouden vaart !

Mijn warme intenties gaan naar jullie uit!

Levensgezel.., Familielid.., Vriend.., Collega en Vrijheidsstrijder..

Marnix Willem Friso van Beurden..

Liefde & Reizen

Watch on YouTube

Grafrede

Door Felix van Beurden

Belangstellenden, kennissen, vrienden, familie.

We staan hier aan Marnix' voeten op een stormachtige donderdag. Zeilers vinden dat een windstille dag het meest vervelende weer is. Je komt nergens.

Als het stormt, moet je reven en ook moet je laveren, maar met storm kom je dankzij die wind toch op elke plek van je keuze.
Marnix laveerde, hij reefde misschien niet altijd op tijd en had daardoor nog wel eens een scheurtje in het zeil. Maar hij kwam er nog steeds.
Begin dit jaar was het voor hem ook weer een stormachtige periode. We hebben een poos gedacht dat hij er doorheen zou kunnen laveren en zelf was hij daar vol vertrouwen in.
Hij trof echter een ondiepte die niemand kende en niemand kon zien.
Dit keer was hij niet meer vlot te trekken.

Marnix, vaar wel.